Hranjenje v nosilki

Piše: Erika Arko

Ne glede na to, kako dobro organiziraš čas za hranjenje otroka, bo gotovo kdaj prišlo do situacije, ko ga boste morali nahraniti izven doma. Tudi med sprehodom ali nošenjem, morda ravno pri zdravniku. Hranjenje dojenčka vzame veliko časa na dan, še posebej v prvih mesecih. Ni pomembno ali hranite svojega otroka po steklenički ali ga dojite, pomembno je, da izkoristite ta čas, da si ustvarite vez z dojenčkom, nudite mu pozornost in izkoristite čas, ki ga preživite skupaj.

Vedno pa ne moremo zagotoviti optimalnih pogojev za proces hranjenja, zato si lahko olajšamo te situacije na več načinov. Ena izmed teh je hranjenje v nosilki. Pripomočki za nošenje omogočajo diskretno hranjenje na javnih mestih kot npr. zunaj v naravi, na igrišču s starejšimi sorojenci ali pa bolj obljudenem nakupovalnem središču. In prav ta izkušnja hranjenja med nošenjem nas opolnomoči in ne ustavi med vrvežem dogajanja.

Mobilnost je le ena od prednosti hranjenja v nosilki. Nošenje nam omogoči nenehen stik z otrokom. Pogost stik koža na kožo in s tem izgradnja ljubečega odnosa nam pomagajo pri stimulaciji in sproščanju oksitocina. Oksitocin, ki ga poznamo tudi pod imenom hormon ljubezni ali cartanja, se izloča, ko se ljudje telesno dotikamo eden drugega, cartamo, objemamo, poljubljamo. Ključno vlogo ima pri dojenju, saj v kombinaciji s hormonom prolaktinom, ki poskrbi za tvorjenje mleka, sprosti mlečne žleze, da se mleko izteka in je vzpostavitev dojenja lažja.

S tesnim stikom se lahko hitreje in bolj učinkovito odzovemo otrokovim potrebam, prepoznavamo signale nelagodja in lakote. Tako lahko otroka večkrat pristavimo k prsim in dopuščamo uravnavo ‘ povpraševanja in ponudbe’ mleka.

Pri hranjenju s stekleničko večkrat zaznamo otrokovo lakoto, kadar je otrok že vznemirjen. Za pripravo obroka potrebujemo obe roki in v večini primerov otroka odložimo. V teh trenutkih pa nosilka nudi varno zatočišče in je priprava mleka bolj mirna.

Da bi bilo dojenje in hranjenje varno, se moramo držati smernic varnega nošenja – OPA! Vendar je pri hranjenju v različnih nosilkah potrebno upoštevati spremembe v položaju, ki jih izvedemo pri samem hranjenju. Zelo pomembno je, da podrobno spremljamo cel proces in zagotavljamo neovirano dihanje dojenčka.

Medtem ko se otrok doji ali hrani s stekleničko, torej sesa in požira, je njegova edina odprta dihalna pot nos. Pomembno je, da se starš zaveda kakršnekoli morebitne ovire, bodisi zunanje (tkanina naramnic ali raznih oblačil, ki sta v bližini dojenčkovega obraza prekrivata nos ali tkivo dojk, ki lahko pritiska na nos, zaradi pomanjkanja prostora) bodisi notranje (preveč upognjen vrat, ker ni na pravi višini) in jo lahko po potrebi hitro odpravi.

Hranjenje v nosilkah je najbolj uspešno, kadar sta obe veščini usvojeni najprej posamezno. Kadar se dodobra seznanite z nosilko, v kateri nosite otroka, svoje znanje nadgradite in se naučite kako v njej otroka nahranite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *