Moč besed

Piše: Josipa Palnec

Vsaka beseda, ki jo napišemo pušča odtis.

Ene nas motivirajo, opolnomočijo in dajo potrditev, da nekaj počnemo prav.

Druge pa zbadajo kot najostrejše rezilo, neuporabni nasveti, slabe informacije in kritika naše izbire vzgoje in starševanja. Socialna omrežja imajo svojo pozitivno plat, vendar njeno temno spoznajo le tisti, ki jo doživijo ali so dovolj empatični, da zmorejo dojeti razliko med prav in narobe.

V svetu nošenja močno prihajajo do izraza kritike in nekonstruktivne informacije, pogosto so pa siromašne predvsem z bontonom, sočutjem in razumevanjem, ki je očitno potonilo v globine Marianskega jarka.

Zakaj je mama mami največji sovražnik? Kako tako z lahkoto pozabimo svoje začetke in svoje prve neuspehe? Ali nam res manjka toliko samokritičnosti, da ne obudimo spomina na vse neuspele poskuse, predvsem pa pomanjkanje znanja in informacij ko smo jih potrebovali? In kje smo iskali te informacije? Najbrž na istih kanalih in poteh kot mame, ki jih s svojo kritiko pahnemo v še več dvoma vase in svoje sposobnosti.

Ali smo med izgubo stika z družbo izgubili tudi stik s seboj? Poskusimo pred vsakim komentarjem vklopiti več subtilnosti in empatije, razmislimo o vseh hormonskih (ne)ravnovesjih, ki so nas pestili lep čas po porodu, v kolikor pa imamo čas le za “hiter” odgovor, ki ne služi svojemu namenu temveč le priliva olje na ogenj slabe samopodobe kritiziranega, raje ne komentirajmo.

Nekako je postalo “obvezno” vpletanje v debate na temo kjer imamo tudi samo pičle izkušnje (ali nobenih), a vseeno pozabljamo da se naša izkušnja ne more enačiti z izkušnjo drugih.

Seveda je pomembno znati kritike, komentarje in nasvete tudi sprejemati, a pot k temu ni vedno enostavna. Nimamo zmeraj dobrega dneva in super počutja, ki bi nam dal to zmožnost. Ali eni mami katere otrok joče že 2 uri in ga nosi obrnjenega naprej 10 min, res ustreza plaz gneva in naštevanje “pravil”? Se vprašamo zakaj se je odločila, da bo otroka tako nosila? Se vprašamo zakaj nekdo nosi v kengurujčku?

Ali se zavedamo, da zaradi nepotrebne kritike ta mama mogoče sploh ne bo več nosila?

Kritiku: Instant odgovor ne enači s kvalitetnim, konstruktivnim in informativnim nasvetom, ker v veliki večini primerov je ravno nasprotno. Če ne zmoreš vnesti sočutja v svoj komentar, opusti to idejo, da je tvoj prispevek k debati nujen.

Vse nove starše, ki v raznih skupinah iščejo nasvete želimo opolnomočiti in jih sprejeti v skupnost. Najboljša pomoč, ki jim jo lahko ponudiš je, da jih usmeriš tja, kjer bodo se te nove veščine naučili.

Kritiziranemu: Vse je ok! Super si! Edini ljudje, ki morajo potrditi tvoje starševske odločitve, sta vidva s partnerjem. TI si starš. In dobra mama si, zelo dobra mama. V bistvu si neverjetna. Prišli bodo dnevi, ko boš na to pozabila, ampak to še ne pomeni, da je zato to dejstvo kaj manj resnično.

Obstaja prijaznejši način, ki mu rečemo kompliment sendvič. Začnimo s pozitivnim sporočilom, pohvalimo dejstvo, da se želita nositi.
Nato podamo konstruktivno kritiko in naštejemo izboljšave, da bo za oba vpletena nošenje bolj varno in udobno.
Za zaključek dodajmo še pohvalo in povejmo kaj sta naredila prav.
Ni težko, zahteva le malenkost obzirnosti in zmožnost empatije, torej se postaviti v čevlje drugega. Zmoremo to.

Svetovalke za nošenje otrok imamo lahko nešteto potrdil in certifikatov o izobraževanju, toda tudi same moramo imeti zadostno mero samokritičnosti in se držati vodil, da se je na tem področju potrebno neprestano izobraževati, nadgrajevati, predvsem pa biti odprt za vse novosti. Nepošteno bi bilo trditi, da znamo čisto vse, ne bomo pa pripravljene prebirati stotine strani raznih strokovnih literatur, to vnesti v prakso, predvsem pa si ne priznati, da nam znanje o specifični temi močno peša in kljub temu svetu govoriti kaj je prav in česa se “ne sme”. Takšen pristop daje le občutek superiornosti, ki pa ni nikomur koristen. S tem predvsem zrcalimo sebe v svet in mu povemo kdo smo.

Pri Nosiva se obožujemo nošenje otrok, vendar kot celoto. Nošenje je kompleksen skupek lepote, želje po učenju, spoznavanje tehnik, nadgrajevanja sebe in svojega znanja, razumevanja fizike, sprejemanja individualnosti vsakega posameznika, predvsem pa velika mera altruizma.

Edina »pravila« v svetu nošenja so:

1. Ali otrok lahko neovirano diha ves čas?

2. Ali je otrok varno in sigurno v nosilki, ki mu je prav? (nosilka, ki ustreza naj ne bo prevelika, otrok mora imeti možnost neoviranega dihanja in se ne poseda sam vase)

3. Ali je otroku udobno glede na okoliščine?

Kako preverimo ali lahko otrok neovirano in varno diha v nosilki?

  • Poglej otroka, poslušaj njegovo dihanje, bodi pozorn/a nanj.
  • Preveri, da dihalnih poti ne ovira tkanina in da se otrok ni posedel sam vase, torej, da brada ni na prsih in da se ne »lomi« v predelu trebuha.

Kako poskrbimo, da je otrok varno in udobno v ustrezni nosilki?

  • Ustrezna nosilka ohranja otroka blizu nosača, dovolj blizu, da če se skloniš naprej, otrok ne opleta in med vama ne nastane prostor. Tako veš, da se med nošenjem ne bo posedel sam vase.
  • Če se otrok poseda sam vase, nosilka ni ustrezna ali ni pravilno nameščena.
  • »Od kolena do kolena« je za starejše otroke eno izmed neuporabnih pravil. M položaj, torej podpora od kolena do kolena, je pomemben v prvem letu, ker podpira razvoj zdravih kolkov, za otroke z displazijo kolkov ali predispozicijo do le-te, pa je edini ustrezen položaj.

Kako poskrbimo, da je otroku v nosilki udobno?

  • Glavno vlogo igra odzivnost in povezanost z otrokom, ki ga nosiš
  • Nosilka mora ustrezati po velikosti, otrok mora imeti proste dihalne poti, predvsem pa ne sme prihajati do pregrevanja (pregreti otrok ima več možnosti, da se dihanje ustavi)
  • Otroka preverjaj, bodi pozorn/a na njegovo izkušnjo in obnašanje v nosilki. Več interakcije boš imel/a z otrokom, bolj boš razumel/a če je vse v redu ali ne.

Vse zgoraj našteto velja za VSE načine nošenja, brez izjeme.

Nisi sigurn/a ali si uspel/a doseči vse našteto? Zmeraj se lahko obrneš na nas in ti bomo z veseljem pomagale, da se bosta varno nosila.

Pri nas ni prostora za sovražni govor in mom-shaming.

Naša Facebook skupina Nosiva se Izposojevalnica je varno zavetje in so dobrodošla vsa vprašanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *