Nošenje otrok in mraz: Kako se soočiti z ohladitvami

Piše: Erika Arko

Brrr… Hladnejši letni časi prihajajo in poleg čudovitih pojavov – barvitost jesenskega drevja, zimski sneg – prinašajo s seboj vprašanja: kako se obleči med ohladitvijo? Odgovor na to splošno vprašanje je po svoje že tako težko, kadar dodamo še otroka v nosilko pa smo še bolj zmedeni.

Mama nosi dojenčka na hrbtu v plašču za nošenje.


Vsekakor se opremiti s prehodnimi jaknami, plašči, naglavnimi traki, toplimi naušniki, dežniki, volnenimi škorenjčki za v trgovino ali preprosto na sprehod je kar zahtevno, vendar z nekaj napotki lahko uživate v nošenju in raznolikosti hladnejših letnih časov.
Predvsem je potrebno vzeti v obzir, da novorojenčki ne morejo samoregulirati telesno temperaturo, zato starš prevzame vlogo termostata in preverja dojenčkovo temperaturo z dotikom/stikom. Toplota, ki jo oddaja telo, ne sme biti prekinjena od pretiranih plasti oblačil, zato je priporočljivo, da si razna pokrivala nadene nosač in z njimi pokrije otroka nad/čez nosilko. Tak način oblačenja/pokrivanja nam daje dve prednosti. Na prostem nam plašči in bunde za nošenje ter pokrivalčki nudijo toplino, kadar pa prehajamo v toplejše prostore si lahko preprosto odpnemo ali slečemo pripomočke ne da bi otroka dajali iz nosilke.

Dojenček pokrit s pokrivalčkom.

Najbolj pogosti pripomočki za nošenje so plašči, jakne, kapucarji in pokrivalčki.
Jakne in ostale obleke za nošenje so zelo praktične in funkcionalne, saj jih lahko z različno velikimi vstavki uporabljaš že med nosečnostjo, za nošenje spredaj in na hrbtu, malih in velikih otrok.
Pokrivalček poskrbi, da prijetno pokrije in ogreje otroka. Namestimo ga čez nosilko in ga s trakci pritrdimo okoli nosilkinih naramnic. Lahko se ga tudi uporabi kot odejo v vozičku.
Jakne in pokrivalčki so največkrat narejeni iz nepremočljivih materialov, ki te zaščitijo pred dežjem in vetrom.
Če pa je nošenje priložnostno in si ne želite zapravljati še za en dodaten pripomoček si lahko pomagate s partnerjevo največjo jakno, lahko skvačkate odejico v obliki zvezde s kapuco za nad nosilko ali celo nosilko oblečete v otrokovo bundico.
S temi rešitvami bo sprehajanje prijetno v vseh razmerah. Le še za otrokovo obleko je potrebno poskrbeti in spremljati zunanjo temperaturo.

Kadar so otroci v nosilki je pomembno, da niso preveč oblečeni oz. so tako oblečeni, da lahko odvečne plasti odstranimo – odvijamo kot čebulo, kajti nošen otrok je venomer v stiku z ‘radiatorjem’ s 37 stopinjami in redko mu bo hladno, k večjemu bo prej pregret. Če je otrok oblečen v puhaste pajace ali kombinezone in je nameščen v nosilkoi poleg tega, da ne moremo uravnavati otrokove temperature ali ga sleči, ne moremo niti zagotoviti ergonomski položaj v nosilki, ker je obleka preobilna.
Ker sta glava in vrat najbolj izpostavljena mrazu in tako telo izgublja toploto so zelo pomemben del opreme pokrivala za vrat, glavo in ušesa: šali, tube, naglavni traki, naušniki in tople kape. Ne smemo pa pozabiti na nogavice oz. termo škorenjčke, če otroci ne nosijo še čevljev.

Opremljeni in z novimi spoznanji boste z lahkoto premagovali nižje temperature, saj ni slabega vremena, ampak samo slaba oprema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *