Nosilka, na pomoč!

Piše: Tadeja Šterk

Od rojstva naprej je nosilka odličen sopotnik ob različnih tegobah odraščanja vaše male štručke.
V prvih najranljvejsih mesecih ti nosilka razbremeni roke, dojenčku pa nudi primeren položaj, ki ugodno vpliva tudi na boleč trebušček. Tvoja bližina, vonj, bitje srca in toplota telesa bosta otroku pomagala pri nežnejšem prehodu iz varnega zavetja maternice na ta svet, poln glasnih zvokov in močne svetlobe.
Tudi očka se lažje poveže z dojenčkom, ko je v elastičnem traku, saj mu ni treba skrbeti, če dojenčka pravilno drži.

Končno mine obdobje krčev, pa že dojenčku izrašča prvi zobek. Pogosto joka, želi v naročje, tudi uspavanje je napornejše. Primerna nosilka ti bo pomagala pri nošenju otroka, roke pa boš imela proste za neodložljive opravke. Pomembno je samo, da nosilka ustreza tako tebi, kot tudi otroku. Tako bo nošenje udobno za oba. Nosilke se lahko poslužiš tudi ponoči!

Ima tvoj dojenček težave s spanjem? Se večkrat prebuja in želi spati samo v naročju? Včasih je lepo zaspal med vožnjo z vozičkom, zdaj pa tega ne mara več?
Z nežnim pozibavanjem v nosilki sem ter tja bo uspavanje lažje, in skupaj bosta uspešneje prebrodila spalne regresije. Nošenje v nosilki pripomore k bolj usklajenem cirkadianem ritmu. Skupaj se tako lahko odpravita tudi na svež zrak, da bo spanje še prijetnejše. Kombinacija mehkega objema, svežega zraka, starševega naročja in ritmičnega pozibavanja zazibajo v spanje tudi najzahtevnejše dojenčke. Starši pa imate med tem proste roke za starejšega otroka ali domačega ljubljenčka.

Jesenski čas je prinesel obdobje prehladov. To ste verjetno že občutili tisti, ki imate starejšega otroka v šoli ali vrtcu. Smrkanje in vročina sta zelo pogosta spremljevalca tega obdobja. Kako si pri bolezni lahko pomagate z nosilko? Stik kože na kožo pri majhnih dojenčkih pripomore k uravnavanju telesne temperature. Kako to narediš? Otroka slečeš do pleničke (pustiš mu samo bombažne nogavičke) tudi sebe slečeš, potem pa se oba zavijeta v elastični ali tkan trak. Tako bo tvoje telo nižalo telesno temperaturo dojenčku. Prehlajeni dojenčki so tudi bolj razdražljivi in jih nošenje lahko pomiri, ti pa se hitreje odzoveš na njegove potrebe, saj je otrok blizu. Pokončen položaj v nosilki tudi olajša dihanje, kadar je nosek zamašen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *